Galerie SANAA
Jansdam 2
3512 HB Utrecht
The Netherlands
+31 (0)30 2367242
info@galeriesanaa.nl
open wo t/m za 12.00 - 18.00 uur
en op afspraak


Nieuwsbrief ontvangen? Schrijf u hier in.
Gareth Nyandoro | ikon-figurations 2, 2014 Gareth Nyandoro | Ikon-figurations 1, detail Gareth Nyandoro | ikon-figurations 1, 2014 Gareth Nyandoro | Ikon-figurations 2, detail Gareth Nyandoro | Ikon-figurations 1, detail Gareth Nyandoro | Ikon-figurations 1, detail
 

Wat doet Galerie SANAA?

Galerie SANAA (‘kunst’ in het Swahili, ‘schittering’ in het Arabisch) toont hedendaagse kunst van kunstenaars uit Afrika en Nederland. SANAA werkt met jonge en gevestigde kunstenaars vaak in duo-of groepsexposities om onderlinge kruisbestuiving te stimuleren en maakt vaak discipline- overschrijdende exposities. Galerie SANAA is op zoek naar gelaagde kunst - dynamisch, divers en hybride en belicht dit in exposities, debat en artist talks in de galerie in Utrecht en op locatie, onder meer op beurzen.

Film kijken over SANAA

Waarom Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars?

Afrika bruist van de creativiteit. Veel Afrikaanse kunstenaars behoren tot de wereldtop. SANAA wil de aandacht vestigen op de fascinerende artistieke productie van het Afrikaanse continent en hiervoor een podium bieden in Nederland. De kunstenaars die bij SANAA exposeren, leven in Afrika, of wonen en werken in diaspora. SANAA toont ook Nederlandse kunstenaars, omdat kunst zich niet aan grenzen houdt en niet classificeerbaar is in westers/niet-westers. SANAA is eind 2009 begonnen en laat inmiddels ook met regelmaat kunstenaars zien die hun wortels hebben in het Midden-Oosten en in hun werk oosterse en westerse beeldtaal integreren.

Waar is Galerie SANAA?

Galerie SANAA is een galerie in Utrecht in het hart van de historische stad en huist in een prachtig ruim en licht pand. SANAA heeft een aangename expositieruimte van 120m2 en een grote videokelder van 20m2. De galerie is aan het Jansdam (tussen Janskerkhof en de Dom) vlakbij het museumkwartier en andere galeries, en op loopafstand van het station.

Wie ben ik?

Berthe Schoonman verwisselde in 2009 een loopbaan in internationalisering voor de opbouw van Galerie SANAA. Ze heeft een liefde voor het Afrikaanse continent ontwikkeld tijdens veelvuldige (werk)bezoeken aan Afrika. Kunst was altijd al een passie. De tentoonstelling hedendaagse kunst uit Marokko (Wereldmuseum, 2005) die zij mede heeft samengesteld was de opmaat voor haar nieuwe werkterrein: daar waar kunst en Afrika elkaar ontmoeten.

Galerie SANAA is lid van De Nederlandse Galerie Associatie.

Galerie SANAA past de Gallery Fair Practice Code  toe.

De code

  1. De betrokken galerie legt de relatie tussen galerie en kunstenaar schriftelijk vast, inclusief afspraken over de duur van de overeenkomst, prijzen en eventuele kortingen. Andere mogelijke onderwerpen om in dit document vast te leggen zijn: monitoring en evaluatie van de afspraken, streefdoelen van beide partijen (bijvoorbeeld wat betreft zichtbaarheid in het buitenland), de relatie met een tweede galerie, afspraken over het verrekenen van mogelijke kortingen, over opdrachten van derden, of de verrekening van andere kosten zoals transport, fotografie, verzekeringen of opbouw van een tentoonstelling. Voor modelcontracten zie de NGA-website.
  2. De kunstenaar blijft eigenaar van diens werk tot het moment van volledige betaling aan de galerie, met uitzondering van secundaire handel. Dit geldt ook in geval van faillissement en/of beslaglegging van de galerie.
  3. De galerie zal de kunstenaar binnen 60 dagen na verkoop van diens werk het volledige kunstenaarsdeel van de met de klant overeengekomen verkoopprijs uitbetalen, voorzien van de naam en adresgegevens van de koper, en een kopie van de factuur.
  4. Onverkochte kunstwerken in het beheer van de galerie dienen te allen tijde en binnen een maand aan de kunstenaar te worden geretourneerd indien deze daarom vraagt.
  5. De verhouding van galeries onderling mag er een zijn van competitie en concurrentie, maar dient in alle opzichten loyaal aan de belangen van de betrokken kunstenaar te zijn, in het geval dat verschillende galeries eenzelfde kunstenaar vertegenwoordigen. In het geval dat een galerie exclusief met een kunstenaar werkt, derhalve als ‘moedergalerie’ voor deze kunstenaar fungeert, en een andere galerie wil met deze kunstenaar een tentoonstelling organiseren, dan dienen de betrokken partijen schriftelijke afspraken te maken over de condities waaronder een tentoonstelling kan plaatsvinden (zie bijlage voor een NGA voorbeeldcontract).
  6. De galerie wordt geacht deskundig en vakbekwaam te zijn en deze deskundigheid en vakbekwaamheid te onderhouden.
  7. De galerie staat in voor de echtheid van het werk dat zij verkoopt.* In het geval dat vast komt te staan dat een werk naar het oordeel van een erkende onafhankelijke partij onecht is, zal de galeriehouder het werk terugnemen en het bedrag dat de klant hiervoor betaald heeft restitueren.
  8. Een galerie vermeldt op de website de doelstellingen, het programma, de werkwijze en het kunstenaarsbestand van die galerie.
  9. Een galerie wordt geacht in haar handelen de Fair Practice code (fairpracticecode.nl) te volgen, die onder meer een waarborg biedt tegen grensoverschrijdend gedrag binnen de galerie of daarbuiten.

* Bij de Nederlandse Galerie Associatie kunnen desgewenst echtheidscertificaten worden verkregen