De hedendaagse Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas woont en werkt tot 28 september 2012 in Utrecht. Onderdeel van zijn verblijf is een solotentoonstelling in Galerie SANAA. Met hoge beschilderde totempalen en 200 ingepakte flessen bouwt hij een kleurrijke installatie in de galerie. Met zijn werk laat hij de toeschouwer kennis maken met de bedreigde Marron-cultuur uit Suriname. Kunstcriticus Rob Perrée opent de tentoonstelling op zondag 9 september tussen 15-17u.
Beeldend kunstenaar Marcel Pinas (Suriname, 1971) geeft in zijn werk de bedreigde cultuur van zijn geboortestreek Marowijne een tweede leven. Geïnspireerd op zijn roots blikt hij tegelijkertijd tot ver over de grenzen en speelt hij in op internationale ontwikkelingen. Pinas’ werk was afgelopen maanden te zien in kunsthal KAdE (Amersfoort) in de tentoonstelling Who More Sci-Fi Than Us, hedendaagse kunst uit de Cariben. De kunstenaar laat in de Utrechtse galerie SANAA recente schilderijen, sculpturen en ook sieraden zien.
De tentoonstelling is onderdeel van PINAS IN UTRECHT, een programma rond het werk en missie van Marcel Pinas. Op de Einsteindreef bij het grote winkelcentrum in Overvecht plaatst Pinas een installatie met tekens uit het Afaka-schrift. Op Overvechtse scholen legt Pinas tijdens workshops een verband tussen slavernij en huidige vormen van uitbuiting. Pinas gaat met de kinderen op zoek naar hun eigenwaarde en trots en wil ze nieuwsgierig maken naar hun eigen afkomst. Eind september vindt er een presentatie plaats van de workshops van de scholieren.
Marron-cultuur
Pinas hanteert traditionele gebruiken van de Marron-cultuur en tekens afkomstig uit het Afaka-schrift als symbolen voor zijn beeldtaal. Het levert heldere kleuren en beelden op. Door zijn kunst laat hij de toeschouwer kennis maken met de Marron (naar het Surinaamse oerwoud gevluchte slaven) en het slavernijverleden. Vorig jaar opende Pinas in Moengo zowel een museum voor moderne kunst als zijn Tempe Art Studio waar kinderen dagelijks kunnen tekenen, schilderen, dansen of muziek maken. Hij bouwde al in binnen- en buitenland grote moderne kunstinstallaties die alle de boodschap bevatten: Behoud de cultuur!
Samenwerkingspartners bij dit project zijn: Kosmopolis Utrecht, HIK ontwerpers, Pouwerschool, Trajectum college, De Schakel, De Brede School.